Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

torsdag 22. mai 2008

Propeller i vinden

Den 8. juni var det gjensyn med Ellisiv Lindkvists stykke "Du tror det er slik, men egentlig er det slik." Så ble forestillingen vist på forestillingen på Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival sammen med Jesper Halles stykke "Venset".
Begge forestillingene var resultater av et samarbeid mellom Propellen Teater og skuespillerutdanninga ved Høyskolen i Nord Trøndelag

Ette premieren under Propellen Monoligfestival 2007 skrev Adresseavisen: Ellisiv Lindkvists monolog plasserer seg i et Norge anno 2007, et land hvor vi har alt, men likevel ikke opplever fullkommen lykke... Lindkvists tekst har én stemme, som på scenen gestaltes av Siri Scnell Horrigmo, Thea Borring Lande og Ingvild Johanne Meland. Scenebildet er enkelt og strippet, med få, men velvalgte rekvisitter. Presist og energisk spill geleider oss gjennom en personlig, vond, morsom og nærmest kåserende tekst. Her er både skjelvende nærhet og intelligent distanse.
"Venset" mottok også rosende ord. Her medvirket hele 10 elever fra skolen. Regi var ved Ørjan Hattrem.
Begge forestillingene kan være altuelle som gjestespill ved det Åpne Teater i Oslo i løpet av året
Både Jesper Halle og Ellisiv Lindkvist er aktive dramatikere.
Snart har Ellisiv Lindkvist en ny premiere, denne gangen på det Norske Teater, med forestillingen Bitch Song Club på Oslo Nye Teater.
Den 20.08 skal Jesper Halle i ilden på det Åpne Teater med urpremiere på det de har kalt Babel-prosjektet, et samarbeids-prosjekt mellom Halle og Miguel Casper Caldas fra Portugal.
Forestillingen blander sirkus musikk og akrobaktikk.
.

fredag 16. mai 2008

Kristin Eriksen Bjørn til Verdal og Trondheim


Dramatiker, regissør og dramaturg Kristin Eriksen Bjørn besøkte Trondheim og Verdal for å delta på Propellens og det Åpne Teaters seminar om scenisk handling og scenetekst den 8.-9. juni. Der snakket hun om veien fra ide til forestilling for forestillingen "Over Grensen" basert på Jan Bålsruds liv.
Bjørn er også selv dramatiker og hun vil også være aktuell som dramatiker/regissør i Propellens neste festivalpakke.

Ferske Scener skriver på sine hjemmesider dette om sin egen målsetting: Ferske Sceners forestillinger bygger på nye teatertekster, utviklet i samspill med dramatikere. Vi lager samtidsteater for å skape undring og refleksjon hos publikum. Vi tror på ettertanke som det beste utgangspunktet for forandring.

Om Propellen skriver de: Propellen i Trondheim, tenker og gjør mye interessant og konkret arbeid med å få fram og diskutere ny scenetekst. Vi i Ferske Scener er glade for å være medpropeller!

lørdag 3. mai 2008

propell vant pris

Propell Ingrid Storholmens bok "Siriboka" får pris for sin visuelle utforming.

Under Propellen Monologfestival 2007 satte Fredrik Hannestad fra VERK produksjoner i Scene en tekstmeditasjon Ingrid Storholmen hadde skrevet med utgangspunkt "Siriboka". "Sirispelet" kalte hun forestillingen og det var Nanna Berntsen som framførte den.
På Propellens seminar om tekst og handling den 8. juni var det mulig å se denne vesle perlen av en forestilling igjen.Visningen var ved Teaterhagen på Tinved Kulturhus, og den er åpen for alle.
På seminaret presenterte også Frode Sander Øien sitt Trondheim Teater-laboratorium.
Frode Sande Øien og dramatiker Nina Fjelnseth ønsker å ta med seg åtte skuespillere inn i blackbox-mørket og skrive en forestilling ut fra det som skjer der. Gjennom faste rammer skal skuepsillerene improvisere over to helger og resultatet skal bli en helaftens forestillingen. Prosjektet har arbeidstittelen "Svalbard".

Bildet er fra forestillingen "Fantastiske Pepsi Love" som var Øiens dramatisering av egen bok med samme navn.

fredag 2. mai 2008

Propellen arrangerer seminar


Den 8.-9. juni arrangerer Propellen Teater seminar. Tema er forholdet mellom Scenetekst og sceniske handlinger og har headingen TEKST/TEATER. Seminaret arrangeres i samarbeid med HINT og det Åpne Teater i Oslo og inviterte gjester er duoen Goksøyr/Martens samt koreografen Helle Moum.
Andre inviterte er Kristin E. Bjørn fra Ferske Scener , Inclusive Dancecompany og Teater Visuell.
Seminaret vil bli det første av en rekke seminarer.
Søndag starter vi på Tinved Kulturhus, på Verdal, klokken 13.00. Seminaret innbefatter en åpen visning av "Sirispelet" i Teaterhagen klokken 15.15, samt to visninger klokken 19.00. Henholdsvis "Stemmehøyrarane # 3" i Speilsalen og "Du tror det er slik, men egentlig er det slik" 19.30 på Tinved Scene.
På mandag den 9. er vi i Stillverk 1.
Det neste arrangeres på det Åpne Teater den 13. september 2008.
Bildet er av duoen Goksøyr/Martens.

torsdag 1. mai 2008

"Stemmehøyrarane # 3" klar for opprøving


I vinter fikk Propellen Penger til å ta opp igjen forestillingen "Smeden" og "Stemmehøyrarane # 3" av Gunstein Bakke blant annet for visning på HINT den 8. juni.
"Stemmehøyrarane # 3" har før blitt vist under Propellen Monologfestival 2007 på Dokkhuset og på Kulturhuset i Bjugn. Forestillingen er laget i nært sammarbeid med billedkunstner Henrik Skotte. Elisabeth Piran Volan og Marit Lund Bødtker spiller.