Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

torsdag 19. mai 2016

"Team Player" - propell skriver ny opera.

Ung; begavet; ubetalt; team player. En opera om generasjonen som gikk fra å ha kaféen som kontor til å jobbe på kafé. Du er ung, du er lovende, veilederne dine mener at du kan bli noe, og alle historier du har hørt om mennesker som kan bli noe ender med at de blir det. Du skaffer utdannelse, du skaffer erfaring, du eksponerer alle du kan komme over for ditt unike, glitrende jeg, men rundt hjørnet lurer trettiårsdagen og plutselig er du ikke ung og lovende mer, men du har ikke blitt noe som betaler husleia og studielånet heller. Så hva gjør du? Velkommen til kaffekjeden SueUs, hvor drømmene krymper men den minste størrelsen alltid er large. Operakollektivet er et uavhengig operakompani drevet av utøverne selv, og består av kunstnere og utøvere med bakgrunn fra ulike uttrykksformer innen scenekunst. Operakollektivet er en lekegrind for operaformen hvor materiale, musikk og kropp blir brukt som verktøy for å formidle engasjerende historier til publikum.
  Operaen ble vist i Oslo 14. - 15 mai.


Propeller på ny scene

Flere Propeller var i aksjon på Ingensteds lørdag 14. mai. I regi av Vega Scene ble det lest nye tekster av propellene Tale Næss, Henriette Vedel og Øystein Ulstein Brager.
  Vega Scene er en ny arena for kvalitetsfilm og ny scenekunst.
  Kvinnene bak Vega  Scene ønsker å satse på dagsaktuell og fersk scenetekst og har den siste tiden jobbet nært semmen med propell Henriette Vedel på hennes prosjekt som tar for seg situasjonen for dagens småbarnsforeldre.
  Barn var i fokus hele denne kvelden på Ingensteder.
   Propell Tale Næss' tekst innledet kvelden med en tekst om barn på flukt.
Bildet under er fra hennes lesning.

Bildene fra Vega Teaters arrangement under Kulturkræsj er tatt av 
Martin J. Edelsteen






lørdag 14. mai 2016

Propellen Teater vinner av Skulderklappkonkurransen!

'

Propellen Teater kom til finalen i årets Skulderklappkonkurranse arrangert av Den Danke Bank. Følgende nominasjonstekst beskrev vår virksomhet:
  Den frivillige organisasjonen Propellen Teater er et nettverk med teaterkunstnere. Gjennom å være nyskapende og innovative , organiserer de seminarer, forestillinger og kurs - og er på den måten med på å sikre et mangfold innen drama og teater. 
Propellen har gjort en unik innsats for scenekunsten i Trondheim, spesielt når det kommer til barn og unge. Propellen hjelper frittstående kunstnere med lokaler og kunnskap, og er et samlingspunkt for folk som driver med teater innenfor det frie feltet.
  Årets Skulderklapp-kandidater mottok nesten 16.000 stemmer! Av de 18 utvalgte kandidatene har Den Danske Bank kåret totalt seks vinnere, to i hver kategori.

Vi fikk over 800 stemmer, og er svært takknemmelig for hver eneste stemme! Takket være alle dere som har stemt, delt og stilt opp for Propellen Teater, har vi altså vunnet førsteplassen i Skulderklappkonkurransen innen kunst og kultur!
  Vi er veldig glade for å få litt penger i kassen, og enda mer glade for å se at vi har så mange gode venner! Vi gleder oss til å ta fatt på nye oppgaver! Hjertelig hilsen hele Propellen Teater! 


Uttrykksikonet grin

fredag 13. mai 2016

Propell-prosjekt i medvind

Under første del av Propellen Teaters treårige prosjekt "Hva er dokumentarteater", ble det arrangert flere verksteder. Et av disse var "Barcode"/"Prospekt" hvor dramatiker og dramaturg Tale Næss jobbet videre med tekster, tekstutviklingsmetoder og materialinnsamling for scenekunstprosjektet. 


Prosjektet tar for seg byen, og hvordan byutvikling og storbymiljø påvirker oss mennesker. Scenograf Tormod Lindgren står bak prosjektet. Han ønsker å jobbe parallelt med utvikling av scenografien, utvikling av et slags arkitektonisk figurteaterspråk og produksjonen en polyfon tekst til forestillingen. Lindgren har trukket med seg flere dramatikere i arbeidet. Blandt dem er propellene Tale Næss og Hanne Ramsdal.

I dag kan Propellen gratulerer Lindberg med et tilsagn på til sammen 80 000,- kroner til videoarbeid og komponist på prosjektet.
  Som komponist på prosjektet har Lindgren har knyttet til seg den danske komponisten Joachim Holbek (se bildet). Holbek har tidligere skrevet musikken til flere teaterproduksjoner og også filmmusikk, blandt annet Lars von Triers "Europa".
  Vi følger spent med på arbeidet i dette prosjektet som blander dokument og fiksjon, flerstemmighet og figurteater - og som stiller spørsmål ved de kreftene som former de miljøene vi mennesker lever og bor i. Hvem legger premissene? Hvorfor blir dagens storbyer seende ut akkurat slik de gjør, og hva gjør dette med de menneskene som bor i dem.
  Bildet øverst er fra en workshop i Oslo i 2015, finansiert av Norsk Kulturråd og Dramatikkens Hus.
 


mandag 9. mai 2016

Tekstutviklingsverksteder!



Propellen Teater jobber fortsatt med årets program for dokumentarfestivalen i november! 

Vi vil nå ha forslag til relevante prosjekter til et todagers tekstutviklingsverksted (3 dokumentariske prosjekter blir kjørt under festivalen). send forslag /spørsmål til propellenteater@gmail.com

Vi må ha alle forslag innen 20.mai.

Bildet er av Aksel Tjora og er fra Tale Næss sitt tekstuviklingsverksted fra forrige festival.




fredag 6. mai 2016

Propellaktivitet også i København

Propellen Kristofer Grønskags stykke Kinder K bli nå utgangspunkt for en etisk debatt i Danmark. Holland House har satt sammen tre markante personer i stævne med hver deres faglige bakgrunn til en debatt om genetisk utvelgelse.
Panelet består av forfatter og dikter Caspar Eric, lege og tidligere medlem av etisk råd Lotte Hvas og jordmor/forfatter Lene Skou Jensen

Debatten foregår 23.mai
kl. 18.45 – 19.30 før forestillingen Kinder K blir vist.


Fra Arrangementets facebookside: 

Lidt om paneldeltagerne:
Caspar Eric er forfatter og lider af cerebral parese, og i hans anmelderroste digtsamling NIKE, forholder han sig til, hvordan det er at være handikappet i, hvad kan kalder et normaltfikseret samfund

Lotte Hvas er speciallæge i almen medicin, dr, med., forskningskonsulent ved Forskningsenheden for Almen Praksis, Center for Sundhed og Samfund, Københavns Universitet samt medlem af etisk råd 2008-2013.
Lotte Hvas har skrevet flere kronikker om fosterdiagnostik, læs mere på flg links:
https://www.information.dk/debat/2011/07/stop-akademiske-skytte-gravskrig-fosterdiagnostik
http://lottehvas.dk/wp-content/uploads/2015/06/Fremtidens-fosterdiagnostik-UFL.pdf

Lene Skou Jensen er jordemoder på Rigshospitalet, ID psykoterapeut samt forfatter til flere bøger om graviditet. Lene Skou Jensen er en ofte anvendt deltager i debatter omhandlende bl.a. graviditet, den nybagte mors forhold til sit barn, fosterdiagnostik m.m.

Paneldebatten styres af ordstyrer Maj-Britt Mathiesen, der arbejder som kurator, producent, skuespiller og formand for Kunstfondens legatudvalg for scenekunst.

KINDER K er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for scenekunst, Oticon Fonden, Bikubenfonden, Københavns Kommunes Scenekunstudvalg, Beckett-Fonden, Dramatikerforbundet, L. Zeuthens Mindelegat, Den Norske Ambassade i København.