Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

søndag 11. oktober 2009

Ny dramaturg for Propellen

I forbindelse med sitt arbeid med å utvikle nye scenetekstprosjekter kobler Propellen to dramaturger til seg for 2010. Den ene er Nora Evensen som har samarbeidet med Propellen bdåe som dramaturg og regissør gjennom en årrekke. Den andre er Ingrid Weme Nilsen som til daglig er ansatt som dramaturg ved Trøndelag Teater. Der er hun blant annet involvert i Trøndelag Teaters ilesesetter-prosjekt. På sine hjemmesider skriver teateret: På et stort institusjonsteater som Trøndelag Teater er det lett å glemme at skuespillerne som jobber her i bunn og grunn er selvstendige scenekunstnere, og ikke bare brikker i det store puslespillet som utgjør teatrets repertoar. Med et nytt konsept vi kaller Ilesesetterne, tar skuespillerne skjeen i egen hånd og forbereder uhøytidelige, men like fullt ilesesatte små forestillinger – forestillinger vi kan vise på egne scener, eller som vi kan ta med oss ut av huset. Ilesesetterne består av skuespillere i ulike konstellasjoner som leser et skuespill for publikum. En ilesesettelse kan se ut på mange forskjellige måter, med varierende grad av innlevelse og opptrinn. Felles for enhver ilesesettelse er imidlertid at følgende dogmer ligger til grunn:


Dogmer for Ilesesetterne

1. Gå aldri på scenen uten manus.
2. Vær alltid tro mot teksten.
3. Teksten skal alltid kommenteres.
4. Eventuelle fysiske hjelpemidler skal finnes på stedet.
5. All lyd skal skapes på stedet.
6. Antrekk skal være nøytralt og stilig.
7. Enhver ilesesettelse skal ha til hensikt å svare på minst ett av livets store spørsmål.
8. Ilesesetternes dogmer skal leses opp for publikum før ilesesettelsen begynner. 

Første ilesesettelse i år blir Andevariasjoner av David Mamet.

Ingen kommentarer: