Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

onsdag 7. september 2011

To propeller nominert til Ibsenprisen

Ole Asbjørn Ness (f.1974) er forfatter, dramatiker og journalist. Han debuterte i 2004 med romanen Det er natt, som han mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Han er nominert for stykket FlavaLaden som er produsert av NRK Radioteateret.


  Juryens sier blant annet i sin begrunnelse for nominasjonen : FlavaLaden er uhyre kraftfullt skrevet, i et autentisk språk, tidvis med en rå poesi, saftig rap, med raseri og trusler mot alt og alle, spesielt det etablerte og vestlige.
  Vi er vitner til hvordan en begavet ung manns forvirrede religionssøk ender i en militant islamisme med hat og terrorisme som eneste grunnlag. Det er overbevisende skildret, råsterkt fortalt og med en ubønnhørlig logikk. Ole Asbjørn Ness har gitt stykket sitt en klar dramaturgi med en gjennomgående hovedhandling og flashbacks til tiden med Anna, med Mohammed, og i fengslet. Det er håndverksmessig meget dyktig utført.
  Et hissig stykke, ikke bare for ungdom, og med blinkende advarselslykter
.
 
Også Propellens Eirik Fauske er nominert for sitt stykke Under barnehagen. Juryens sier blant annet: Eirik Fauske har tatt utgangspunkt i noe vi alle kjenner: En liten fugl, et fuglebarn, flyr mot et vindu, nebbet brekker og den faller død til jorden. Og det gode – og sedvanlige – skjer, når barna begraver fuglen på behørig vis. Så blir den en del av kretsløpet, en del av alt det vi finner når arkitektene og gravemaskinmennene setter i gang. Fossiler, rester av levd liv som var en gang.
  Fauske har gitt sitt stykke et poetisk språk som ansporer magiske og mytiske tanker og bilder fulle av gåter hos barna, og hele veien blir vi ledsaget av to vennlige vesener, - en hval og en giraff, - som sørger for trygghet overfor de vanskelige spørsmål, og som også er med på å gi fortellingen en god porsjon humor og lekenhet.

Den tredje nominerte er nestoren Lennart Lidström (f. 1950 i Sverige). Han er nominert for stykket Pingviner i Sahara, et bestillingsverk for Hedmark Teater/ Teater Innlandet.

Den 5. november blir det mulig å være få med seg en lesning av Fauskes Under barnehagen på Propellen Teaters seminar om dramatikk for barn og unge i Trondheim. Fauskes stykke den nyvaksne mannen vises som gjestespill på Dramatikkens Hus den 29. oktober.
  Ole Asbjørn Ness arbeider i disse dager med et stykke om Arne Treholt. Propellen er involvert i utviklingen av teksten.

Ingen kommentarer: