Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

søndag 16. juni 2013

Travel Propellen-vår!


Det har vært en usedvanlig aktiv Propellen-vår dette året, med propeller i aktivitet både i inn- og utland. Her kommer et forsøk på en oppsummering...!

Februarverksteder
Vi innledet vårhalvåret med en spennende verkstedsamling i våre lokaler på Bispehaugen skole i begynnelsen av februar. Verkstedet kom i stand i samarbeid med Norsk Skuespillersenter, som sørget for at 5 dramatikere/kunstnergrupper fikk testet ut sine prosjekter for barn og unge iløpet av to intensive dager. Flere av prosjektene er aktuelle for våre to planlagte festivaler i 2014, og vi følger derfor med i spenning på fortsettelsen! I tilknytning til verkstedet ble også årets første fagsamling avholdt, der vi også fikk stifte nærmere bekjentskap med våre samarbeidspartnere TekstLab og Oslo Internasjonale Teater.

Mange jern i ilden
Propellene Tale Næss, Toril Solvang og Eirik Fauske er engasjert for å skrive tre avgangsforestillinger til neste års avgangskull ved skuespillerstudiet på HiNT, og de har derfor vært mange turer i Verdal iløpet av våren for å utvikle forestillingene. Toril Solvang er også en av to kunstnere som står bak Nationaltheatrets ungdomsprosjekt "I møte med det tapte," som hadde første visning 23. februar, i tillegg til å være en av dramatikerne bak årets utgave av Den Unge Scenen (DUS). Tale Næss arbeider for tiden som dramaturg på Hålogaland Teater i Tromsø, der hun blant annet leder utviklingsprosjektet "ArtLab", mens Eirik Fauske blant annet har levert tekst til "Bibelen" på Det Norske Teatret, samt turnert Norge med sin forestilling "Lindås".

Propellen i utlendighet
Skuespiller og propell Cici Henriksen, som var en av 6(!) propeller som fikk tildelt arbeidsstipend dette året, har tilbrakt store deler av våren i New York der hun både arbeider med en ny forestilling, samt har knyttet kontakter og hentet inspirasjon til en egen hip-hop-teaterfestival hun nylig mottok prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd for å arrangere! Vi ønsker velkommen hjem og gleder oss til festival!

Det ble også utenlandstur på propell Arild Vange denne våren, denne gang gikk turen til München der han sammen med sin performancegruppe DVELL lanserte sin nyeste diktsamling "Improvisasjon person". Diktsamlingen har også fått mye oppmerksomhet i norsk presse, blant annet i Morgenbladet og på NRK P2. Vi gratulerer!

Det kan også meldes at propell Kristofer Grønskags (bildet) tekst "Den Elskede" fortsetter å begeistre rundt om i Europa, i tillegg flere forestillinger i Nederland, har forestillingen nylig også hatt bosnisk premiere i Banja Luka! Vi gratulerer og er spente på hvor neste premiere kommer til å finne sted!


Propellen Norge rundt
Mange propeller deltok i tillegg på årets utgave av Markedet for Scenekunst i Sandefjord, der det for første gang også ble arrangert en dramatikerløype. Her var Propellen representert med dramatikerne/scenekunstnerne Kristofer Grønskag, Konstellasjonen, Katja Brita Lindeberg og Eivind Haugland. Eivind Haugland debuterte forøvrig som dramatiker under Vårscenefest i Tromsø med lesningen på sceneteksten "Den politiske treenighet". Lesningen var en del av det nye konseptet "Scenetekstivalen", som Ferske Scener arrangerer i samarbeid med Dramatikkens Hus, og i tillegg til Haugland, deltok også Toril Solvang med sin tekst "Morten 11 år". Teksten har hun skrevet for Rimfrost Teaterensemble, og forestillingen får premiere 29. juni i Mefjordvær i Troms fylke. Video fra Scenetekstivalen kan du se her. Vårscenefest samlet ellers mange propeller til en inspirerende uke både på, bak og foran scenen, og vi gleder oss allerede til neste festival!

Mens Tromsø var stedet å være første uka i mai, var det Soddjazz og Vancover International Children's Festival som sto i begivenhetenes sentrum i hhv. april og juni. Propell, instruktør og dramapedagog Lise Hovik, som før jul gjestet Trøndelag Teater med sin scenekunsttrilogi for barn "Du skal få høre fuglesang", fikk muligheten til å vise denne på nytt under disse festivalene, og det er å håpe at det byr seg enda flere muligheter i fremtiden! Les mer på Teater Fots blogg her.

Fanzineutgivelse og debatt
I anledning utgivelsen av vår fjerde fanzine "Kritikk og Kontekst", arrangerte vi en paneldebatt om temaet under Symposium på Teaterhuset Avant Garden 10. april. Samtaleleder var Eivind Haugland, mens teatersjef på Avant Garden, Per Ananiassen, dramaturg på Trøndelag Teater, Elisabeth Hansen, kritiker Amund Grimstad og instruktør/pedagog Lise Hovik satt i panelet. Det ble en interessant diskusjon om et viktig tema, som vi ønsker å følge opp videre fremover. Dersom du ønsker å få tilsendt en av våre foreløpig fire fanziner, ikke nøl med å sende en mail til propellfanzine@gmail.com.

Utviklingsmidler fra Dramatikkens Hus!
Propellen Teaters AU jobber også jevnt og trutt med å planlegge og søke støtte til de planlagte to scenekunstfestivalene i hhv. mai og august 2014, og da er det en glede å samtidig kunne informere om at vi får tildelt kr. 100.000 i oppstartsmidler fra Dramatikkens Hus til arbeidet med å utvikle 6 urpremierer for barn og unge fordelt på de to festivalene! Pengene gir inviterte dramatikere muligheten til å utvikle sine manus-/prosjektidéer over sommeren, som det så planlegges å søkes ytterligere prosjektstøtte til fra blant annet Norsk Kulturråd 1. september. Vi gleder oss til å se nærmere på de ulike prosjektene, og benytter samtidig anledningen til å takke Dramatikkens Hus for et godt samarbeid!

Prisdryss
Sist, men ikke minst, er det også verdt å gratulere propellene Bernt Bjørn og Kine Bendixen, som avslutter vårsemesteret med å motta hhv. Frilansprisen og Heddaprisen 2013! Bernt og Kine er begge svært dyktige scenekunstnere som vi er veldig stolte av å ha med i Propellen Teater, og som vi gleder oss til å jobbe med videre i årene som kommer!

God sommer!
Både organisasjonen og våre medlemmer har altså vært særdeles aktive denne våren, og når denne oppsummeringen heller ikke kan sies å være en helt fullstendig oversikt over alt som har skjedd, så er det et godt bevis på at Propellen Teater representerer et inspirerende og utålmodig miljø, som higer etter å skape gode og nyskapende scenekunstopplevelser for store og små! For tiden utgjør vi 80 medlemmer fra forskjellige fagfelt, og vi i Arbeidsutvalget ønsker med dette både våre medlemmer, samarbeidspartnere, publikum og alle andre en god sommer!

Følg oss også på Facebook!

Ingen kommentarer: