Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

onsdag 20. mai 2009

Mange aktiviteter for Propellen i mai og juni

Den andre juni klokken 19.00 åpnet Teaterhuset Avant Garden sitt siste Symposium for året og to Propeller var i ilden. Lesningene/visningene startet med Willy Walders tekst Søstre. Også denne gangen samarbeidet Willy Walder med regissør og dramaturg Ingrid Weme Nilsen. Walder og Nilsen inviterte også til en samtale om stykket etter visningen.
- Jeg var inspirert av Ibsens Gjengangere da jeg skrev dette stykket, sa Walder i samtalen.
- Hvordan det hele tiden manet fram en person som selv ikke var med i stykket. Som faktisk var død lenge før den tiden stykket utspiller seg på, men som allikevel gjennom hele forløpet er pregnant til stede.
Willy Walders skuespillet Quisling ble lest på Symposium den 6. oktober 2007. Søstrene og Quisling inngår i en triologi. Kanskje blir også det tredje stykke i denne triologien å se på TAG i løpet av året.

Etter pausen ble det en lesevisning av sceneteksten Gullalðurir av Eirik Fauske. Han hadde med seg skuespillerne Jonas Delerud, Tov Sletta, og Terese Vangstad. Visningene var resultatet av et verksted støttet av norsk kulturråd og norsk skuespillersenter.
Dagen etter, den 3. juni - inviterte propell Eirik Fauske til samtale om det vi hadde sett.I mai og juni har propellen ansatt en produsent. Ninni Kristine Austad mange aktiviteter på gang. Fra den 24.-25 mai blir det verksted på Inga E. Næss sin tekst "Snø" på Dora. Verkstedet ledes av koreograf Helle Levang Moum, og den 6.-7. juni blir det verksted på Moums monolog "Toast", denne gangen på stillverk 1. Da vil Inga E. Næss fungere som tekstveileder, og Ninni Kristine Austad vil lede verkstedet.

Bildene viser skuespillerne Kine Bendixen og Roy Lie Jonasen som prøver på avslutningsscenen i "Snø".
Propellen har i løpet av 2009 fått flere nye medlemmer. Et av dem er Janne Britt Rustad. Hun gikk ut av skuespillerutdanningen på HINT i 2008 og arbeider nå både som skuespiller og regissør.
Vi vil i tida framover også arrangere en rekke interne lesninger. Blant annet med et av våre andre nye medlemmer, Kristofer Bindheim Grønskar. Kristofer Blindheim Grønskag (f. 1984) har studert Drama og Teater ved NTNU i Trondheim i perioden 2003-2008. Han har arbeidet som dramaturg og regissør for Studentersamfundets Interne Teater i Trondheim, foreleser på universitetsnivå, men hovedsakelig som dramatiker.
Hans siste teaterstykke var det engelskspråklige Night-Days under The International Student Festival in Trondheim 2009.

De interne lesningene samt en rekke workshops høsten 2009 vil lede fram til en ny Propellenfestival i 2010-2011. I dette arbeide vil vi tar for oss forholdet mellom tekst og handling.

Ingen kommentarer: