Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

mandag 19. august 2013

Propeller dominerer Dramatikkfestivalen

Trøndere dominerer Dramatikkfestivalen, skriver Adressa i sitt store oppslag om dramatikkfestivalens utvalgte 21. august. Propeller dominerer Dramatikkfestivalen, hevder vi - for alle de tre nevnte er sentrale propeller som allerede i mange år har arbeidet med scenetekstutvikling under organisasjonens paraply.
  De tre utvalgte er Willy Walder med "Ærlighetkj", Ingeborg Eliassen med "Evig eies kun det tapte" og Kristofer Blindheim Grønskag med "Kinder K".
  I Adresseavisens intervju med kunstnerisk leder for Dramatikkfestivalen Harry Guttormsen beskriver Guttormsen dette som noe eksepsjonelt i festivalens 27-årige historie:
  Som oftest er det osloforfattere som dominerer lista, men i år har ingen av forfatterene bakgrunn fra Oslo. Derimot er det tre forfattere med tilhørighet fra Trondheim, sier Guttormsen".
  
I disse dagene legges det siste hånd på de ulike produksjonene og stuntene som skal vises under festivalen.
  Propell Ingeborg Eliassen er første kvinne ut. Øyvind Osmo Eriksen har regi på hennes tekst Crème de la crème. Hun melder følgende fra prøvene: Instruktøren Øyvind Osmo Eriksen overrasker meg med både med valg av spillestil, scenografi og musikk. Jeg liker å bli overraska. Det hadde vært trist om alt hadde blitt som det er i mitt hode. De har strøket mye tekst og erstatta den med kropper, bilder, lyd og bevegelser. De jobber og strever. Jeg ser på. Blander meg helst ikke. De har kort prøvetid. Seinere skal jeg spørre instruktøren om det hadde vært bedre om den strøkne teksten ikke hadde vært der i utgangspunktet eller om den måtte være der og gi mening til det som blir stående igjen. Dette er dypt alvorlig, grusomt og ufattelig morsomt – synes jeg. Jeg er spent på hvor de kommer til å lande på urpremieren for Crème de la crème.
    Bildet er fra prøvene. Det er tatt av Stephen Hutton og viser første møte mellom regissør, skuespillere og dramatikere. Fra venstre Øivind Osmo Eriksen, Line Starheimsæter (bare delvis synlig), Ingeborg Eliassen, Svein Roger Karlsen, Ragne Grande, Maja Clemetsen, Per Schaanning.
Willy Walder (bildet) melder to dager før premieren: Det har vært to fine publikumsprøver igår og idag. Forskjellige forestillinger, men fine opplevelser. Kjekt for en strålende forfatter å ha dyktige og profesjonelle skuespillere og instruktør: Petter Vermeli, Per Bogstad Gulliksen, Madalena Sousa Helly-Hansen og Johannes Holmen Dahl. Gleder meg til Ærlighetkj, fredag kl 20.  
  Og på første festivaldag kom propell Kristofer Grønskag (bilde under) til festivalen og sin stuntprodukjson "Kinde K". Han skriver følgende fra sin første dag:
Det er 23. august. Jeg er på Skuespillersenteret i Oslo. I går var jeg i Berlin. I dag er jeg her. Foran meg står det to skuespillere som jeg nettopp har møtt, og spiller en tekst som jeg skrev i fjor vår. En tekst som jeg skrev fordi jeg var sint, som ble skrevet på (det som for meg er) veldig kort tid. Teksten er et teaterstykke. Teaterstykket er Kinder K.
I morgen skal stykket ha premiere på Norsk Dramatikkfestival. Som Kurt Vonnegut ville sagt:
So it goes.
Stykket handler om menneskverd. Det handler om abort. Det handler om nazisme. Det handler om en liten avgjørelse som har store konsekvenser for oss alle. Selv om vi kanskje ikke vil innrømme det.
I stykket så forteller en karakter om den jødiske skikkelsen `golemen`. Et menneske skapt av leire. Noe som nesten er liv. Nesten, men ikke helt. Fordi en golem får ikke liv før noen puster livet inn i den.
Slik føles møtet med Kinder K i dag. Noen har pustet liv i golemen. Noen deler kjenner jeg igjen. Noen deler hører jeg for første gang, fordi ordene er i en munn, munnen er i en kropp, og kroppen står levende foran meg.
So it goes.
Og jeg er nervøs. Og jeg er litt kvalm. Og jeg er faktisk litt stolt. Og jeg har sympati med skuespillerne. Og jeg er enig med regissøren. Og jeg er kanskje litt uenig med regissøren. Og alt dette er greit. Det er helt greit. Det er sånn det skal være.
Golemen har fått liv. Den vonde verkebyllen av en tekst som jeg vil skal få deg til å ønske at du var et annet sted, har blitt noe mer enn bare en leireklump.
Det er fascinerende. Det er skremmende. Jeg hater det. Og jeg elsker det.
Og i morgen skal jeg se golemen leve på Dramatikkens hus i femti minutter. Før den igjen blir en leireklump.

So it goes.Propeller som har vært aktuelle på festivalen tidligere er: Franzisca Aarflot, Kari Saanum, Ellisiv Lindkvist og Tale Næss.

Ingen kommentarer: