Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

søndag 31. august 2014

Nye scenetekster for barn og unge

I august arrangerte Propellen Teaters scenetekstmønstring "Dette er scenekunst for barn og unge". På mønstringen ble en rekke nye tekster presentert: Trond Arntzens tekst "Dødsdalen", Toril Solvangs "Alt faller", Thea Borring Landes "Rødlista" og en ny tekst for barn av Eiriks Fauske. Arbeidene ble presentert for publikum som iscenesatte lesninger på Tindved Kulturhave i Verdal og på Verkstedhallen i Trondheim.


Propell Eirik Fauske har tidligere med hell skrevet for barn, blandt annet i stykket "Under barnehagen" som får nypremiere i Berlin denne høsten.
  Denne gangen har han skrevet for barn i aldersgruppen 6-9 år, og i teksten møter vi barn, en hai, en albatross, og en kjempe på en øy.
  Medvirkende på lesninga i Trondheim og Verdal var: Svend Erichsen, Joakim Thrane, Kristoffer Hjulstad og Ida Ursin. Regi var ved propell Toril Solvang.

I teksten "Rødlista" forsker propell Thea Borring Lande på hvordan ungdom ser på seg selv i enerom, i ulike sosiale rom og i et større verdensbilde. I stykket fortelle tre femtenåringer hver sin historie og prosjektet retter seg mot ungdommer i ungdomsskolealder.
  Propellen Borring Lande har jobbet med dette prosjektet som en faglig utforskning over tre nivåer; - tema, metode og form. Arbeidet hun har gjort baserer seg på møter med en referansegrupper og i prosjektet søker hun å løfte fram ungdommers egne stemmer i et profesjonelt teateruttrykk. "Rødlista" vakte stor interesse på festivalen og ser allerede ut til å få et videre liv.
  På lesningene i Trondheim og Verdal medvirket Pia Aamot Løken, Selma Joner og Joakim Nes. Regi var ved Kristina Kjeldsberg
  The Borring Lande er utdannet som skuespiller på HiNT og har arbeidet både for scene og film blandt annet på Den Nasjonale Scene i Bergen. Hun kombinerer gjerne det å arbeide som skuespiller med å utvikle egne tekster og egne scenekunstprosjekter.

Alt faller hele tiden. Alt vil faller til slutt.  Vi mister kontrollen. En vind blåser gjennom hjernen. Så treffer vi bakken og har falt.
  Sitatet er hentet fra propell Toril Solvangs scenetekst "Alt faller". I teksten møter vi tre unge mennesker som tror de er de eneste overlevende etter en massakre. De vet ikke hvordan de skal oppføre seg eller snakke sammen, for hvordan oppfører man seg i et rom fullt av lik, skriver Propellen Teater i festivalprogrammet.
  Toril Solvang er dramatiker og regissør med bred erfaring med nyskapende teaterprosjekter for barn og unge. I september vil hennes oppsetning "Medeas barn", produsert av Hålogaland Teater vises på Ibsenfestivalen på Nathionalteateret i Oslo. Stykket "Morten 11 år" som også vises på festivalen er spesialskrevet for Rimfrost Teater.

Propell Trond Arntzens "Dødsdalen" er et lyd-drama for scenen. Teksten er skrevet for barn/ungdom i alderen 10-13 år. I programmet skriver Propellen Teater følgende: Dalen utenfor byen var en gang frodig og grønn, nå er alt liv dødt. Det strekker seg et rør gjennom dalen. Visstnok til andre land. Daniel er bare et barn, men allikevel en soldat. Han vokter rørene med sitt eget liv, og har ordre om å utslette alle pøbler, men så dukker Ylva opp. Hun leter etter bror.
  Trond Arntzen har tidligere skrevet manus til en rekke kortfilmer og scenetekster, blandt annet for Agder Teater. Medvirkende på lesningen på festivalen var: Sindre Karlsholm, Ida Göranson og Henrik Bjelland. Regi var ved Ivar Furre Aam og musiker/lydkunstner var Jon Lunde. Det er også planlagt en lesning av teksten i Kristiansand, og Arntzen arbeider med å utvikle den videre.

Ingen kommentarer: