Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

tirsdag 5. august 2008

Propellen Teater på Vega


Den 27. juli var to propeller i aktivitet på den vakre øya Vega på Helgeland.
Inga Næss sin monolog "Smeden" ble vist for 5. gang på kirkebakken på Gladstad og Tale Næss hadde premiere på sin monolog "Anna" på Eidem.
Begge stykkene er basert på historisk materiale fra øya.
"Smeden" på den sanne historien om smeden Amund i Marken som ble sendt til slaveriet i Trondheim etter å ha blitt dømt til døden for falskmynteri. I stykket er han tilbake for å ta et oppgjør med presten som anga ham og som nå har sørget for en benådning fos Amund. Kirka på Gladstad på Vega har den dag i dag et lås i døra som han Amund smed har smidd. "Inga Elisabeth Næss omsmidd det autentiske dramaet fra 1800-tallet til dagsaktuelt, levende teater." skriver Helgeland Arbeiderblad.
Se: http://www.helgeland-arbeiderblad.no/kultur/article3687582.ece

"Anna" er basert på en lokal legende om ei hule på området Eidem.
Denne hula kalles Vefsn-Anna-stua og det sies i sagnet at ei jente holdt til der en sommer. Hun var lyst fredløs i Vefsn på grunn av blodskam og folk merket at hun holdt til der fordi kyrne kom "itumelka" fra beite.
Teksten er spesielt skrevet for skuespiller Kikki Stormo. Helgeland Arbeiderblad skriver:
"Skuespiller Kikki Stormo, som med sterk energi og imponerende fysikk gestalter Anna, har funnet livskraft og ubendig vilje i skikkelsen.
– Hun må få utløp for disse kreftene før hun kan finne ro. Men hva gjør hun, når livet hennes er blitt en venting på det uvisse – i total ensomhet?
Tale Næss' tekst går inn i hennes følelser på en svært overbevisende måte
."
Forestillingen ble spilt i hula og måtte spilles to ganger på grunn av den store publikumstillstrømninga
Se: http://www.helgeland-arbeiderblad.no/kultur/article3688082.ece


Den 3. og 4. oktober ble monologen satt i scene i en lavo i Varde. Regi var ved Nanna Elisabeth Berntzen.

Se bildet under.

Ingen kommentarer: